Steenpuisten

Wat is een steenpuist?

Een steenpuist  is een ontstoken haarzakje en steenpuisten verwijderen is dan ook belangrijk. De ontsteking wordt veroorzaakt door een infectie. Een steenpuist is besmettelijk wanneer je deze openbreekt!  Steenpuisten kunnen overal op het lichaam verschijnen. Ze duiken vooral op in de nek, het gezicht, op de borst en op of tussen de billen. Houd er rekening mee dat wrijving (bijvoorbeeld door kleding) en vochtigheid het ontstaan van steenpuisten kan bevorderen. De naam “Steenpuist” verwijst  naar het feit dat de ontstoken huid erg hard kan worden, zo hard als een steen!

Klachten bij steenpuisten

Steenpuisten kenmerken zich altijd door een harde, rode plaats op de huid waar de puist zich voordoet. De plaats ziet er rood uit en voelt hard aan.  Ze doet ook pijn. Zeker  wanneer je er op drukt. Net als bij gewone puistjes zal de steenpuist na een aantal dagen voldoende “gerijpt” zijn. Normaal gaat deze uit zichzelf zal open. Bij het openbarsten zal je verschillende vloeistoffen waar kunnen nemen. Het gaat dan om necrotische prop, gevolgd door etter (eventueel ook met een beetje bloed). Kijk hier op wiki voor medische uitleg. Deze vloeistof bevat niet alleen dode witte bloedcellen. Ook de bacteriën die de steenpuist in eerste instantie hebben veroorzaakt zitten erbij.

Besmetting bij steenpuisten

Bovenstaande brengt ons meteen terug bij het feit dat een steenpuist wel degelijk voor besmetting kan zorgen. Veel mensen staan hier niet bij stil, laten een steenpuist gewoon open springen of knijpen ze zelf uit (pas op, dit kan behoorlijk pijnlijk zijn!). Dat kan er voor zorgen dat omliggende wonden door de bacteriën worden besmet. Het gevolg is dan dat er één of zelfs meerdere nieuwe steenpuisten kunnen ontstaan en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Om te voorkomen dat een steenpuist bij het openbarsten zorgt voor een nieuwe besmetting plak het af met een gaasje.

Hoe steenpuisten voorkomen?

Niet alleen steenpuisten, maar ook gewone puistjes of mee-eters kunnen worden voorkomen door een goede hygiëne van de huid. Veel mensen hechten hier niet zoveel belang aan omdat ze er vanuit gaan dat gewoon iedere dag een bad of douche nemen wel volstaat. Maar dat is lang niet altijd het geval. De ene persoon heeft nu eenmaal een veel vatbaardere huid dan iemand anders waardoor deze een grotere kans loopt op het krijgen van huidaandoeningen. Steenpuist verwijderenHoe dan ook is een goede hygiëne dus in ieder geval essentieel, maar er is meer. Mensen die bijvoorbeeld te maken hebben met een lage weerstand kunnen veel eenvoudiger te maken krijgen met steenpuisten. Zorg er dus met andere woorden voor dat je voldoende rust en dat je probeert om zo gezond mogelijk te eten. Alleen op die manier kan je er namelijk voor zorgen dat je steenpuisten zo goed mogelijk probeert te voorkomen.

Steenpuisten verwijderen

Hoe nu een steenpuist verwijderen? Veel mensen denken dat je hem gewoon kan laten openspringen of soms een handje kan helpen, maar eigenlijk is dat niet verstandig. Een steenpuisten verwijderen doe je door met een aantal factoren rekening te houden.

– Laat de steenpuist rijpen

Laat de Steenpuist rijpen. Veel mensen die met een steenpuist te maken krijgen willen er zo snel mogelijk terug vanaf en dat is normaal. Het vroegtijdig uitknijpen van de puist is vaak niet zo verstandig. De kans dat je de omliggende huid besmet is dan namelijk veel groter dan wanneer hij voldoende tijd heeft gehad om te rijpen.

– Maak gebruik van een gaasje

Tips bij steenpuist verwijderen. Leg een gaasje op de steenpuist te leggen. Op die manier verminder je de kans op een nieuwe besmetting. Bij een steenpuist die op het punt staat om open te springen is een gaasje aanleggen beslist geen overbodige luxe.

– Reinigen en ontsmetten van de omliggende huid

Reinigen en ontsmetten van de omliggende huid is belangrijk. Op die manier krijgen bacteriën veel minder kans. Zo wordt het risico op nieuwe steenpuisten sterk vermindert. Kijk op op Mee-eters weghalen