Acne

Last van Acne? Iedereen krijgt tijdens zijn of haar leven wel eens te maken met acne. Deze verzameling van huidaandoeningen treedt het vaakst op bij jongeren die de leeftijd hebben bereikt van tussen de 14 en 19 jaar. acneAcne wordt vaak omschreven als jeugdpuistjes, maar in bepaalde extreme gevallen blijven ze op de huid aanwezig tot de leeftijd van 30 jaar. Daarnaast zal de ene persoon er veel meer last van ondervinden dan de andere. Behande zo snel mogelijk als je last hebt van Acne. Heb je ernstige acne? Ga naar de huisarts! Bij sporadisch last van wat acne , dan kunnen reinigende middelen voor de huid een goede oplossing bieden. 

Waar komt acne precies voor?

Acne kan je in principe op je hele lichaam zien opduiken. Puistjes, mee-eters en acne in het algemeen zijn huidaandoeningen die overal kunnen voorkomen. Maar kunnen wel sterk beïnvloed kunnen worden door diverse factoren zoals vettig eten, een verlaagde weerstand en een aanzienlijk verhoogde talgproductie.

waar komt acne voor

Het vaakst wordt acne opgemerkt in het gezicht, op de schouders en op de rug. Vooral wanneer ze op het gezicht voorkomen vormen ze een psychologische barrière voor de persoon in kwestie. Hoewel acne op zich vrij onschuldig is kan ze wel het uitzicht van de huid aanzienlijk beïnvloeden. Kijk op de afbeelding links. Denk ook aan factoren als stress.

Wanneer kan ik acne krijgen?

Acne kan altijd de kop opsteken. Echter bij meisjes vaker dan bij jongens. Bij meisjes ontwikkelt dit rond het achtste levensjaar. Bij jongens pas vanaf de leeftijd van veertien jaar  Wanneer acne opduikt bij jongens is dit vaak veel erger dan bij meisjes. Dat heeft alles te maken met het mannelijk hormoon, die vormt een stimulans voor acne. Belangrijk is om er rekening mee te houden dat diverse factoren een directe invloed kunnen hebben op de frequentie en de ernst van de acne. Erfelijke aanleg is slechts één van deze factoren. De periode om acne te krijgen ligt meestal tussen het zestiende en negentiende levensjaar. Daarna zijn de meeste jongeren voorgoed van de ergste puistjes verlost. Dat is echter niet altijd zo, jonge mannen kunnen er zomaar tot aan hun dertigste last van ondervinden. Acne kan dus grote verschillen kan vertonen en sterk is afhankelijk van persoon tot persoon.

Hoe acne voorkomen?

Het is niet altijd mogelijk om acne te voorkomen. Bewezen is dat verschillende zaken uit ons dagelijks leven een belangrijke invloed kunnen hebben op acne. Bekend zijn het eten van chocolade en vettige voeding zoals friet. Maar ook varkensvlees. In principe wordt het vooral aangeraden om de huid goed te onderhouden en indien nodig vitaminen in te nemen die de talgproductie beperken. Een scrub kan helpen om onzuiverheden van de huid te verwijderen. Kijk naar dit soort Scrub van Clearasil Maar let op! ze kunnen de huid ook droger maken waardoor acne kan verergeren meer last geven. Het nemen van vitaminen om de talgproductie te verlagen is de meest voor de hand liggende oplossing. Zorg In combinatie met een goede huidverzorging dat de acne tot een minimum kan worden beperkt.

Kan acne behandeld worden?

Bij de meeste mensen zal acne na verloop van tijd vanzelf verdwijnen en is er geen speciale behandeling nodig. Reinigende producten voor de huid bieden dan veelal de beste oplossing. Anders is het wanneer je last hebt van middelzware of ernstige acne. In dat geval wordt het aangeraden om contact op te nemen met een arts. Ernstige vormen van acne kunnen er namelijk voor zorgen dat er op de plaats littekens verschijnen en dat kan uiteraard niet bedoeling zijn. Heb je dus veel last van acne en wil je hier graag naar laten kijken? Ga in dat geval naar een huisarts, eventueel in combinatie met een dermatoloog.  Zij kunnen voor jou de best mogelijke oplossing uitwerken om je van je acne af te helpen. Wees verstandig.