Gaatje in huid na mee-eter

Heb je regelmatig last van mee-eters, bijvoorbeeld op je neus? Dan is er een kans dat er een gaatje in je huid is ontstaan nadat de mee-eter is verwijderd. Er zijn verschillende soorten gaatjes en putjes in je huid die kunnen ontstaan na mee-eters.

Het goede nieuws is dat er een aantal oplossingen zijn tegen een gaatje in je huid na een mee-eter. In dit artikel ga je dan ook ontdekken hoe een gaatje kan ontstaan en hoe je deze weer kunt opvullen aan de hand van 8 technieken. Als je merkt dat deze behandelingen niet werken, dan kun je het beste een dermatoloog raadplegen.

Op zoek naar de oplossing in plaats van informatie te moeten lezen? Door op de onderstaande knop ga je direct de beste tips ontvangen!

gaatje in huid

De oorzaak van gaatjes in je huid na mee-eters

Mogelijk is het gaatje in je huid niet ontstaan door een mee-eter, maar gaat het om een vergrote porie. Deze zou doorgaans vanzelf moeten verdwijnen. Mocht het echter lang duren voordat deze uit zichzelf verdwijnt, dan kan mogelijk een litteken zijn. Schrik niet te snel, want dit komt veel voor. 

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot gaatjes. De bekendste wijze waarop een gat ontstaat, is door een porie of mee-eter uit te knijpen. Er komt dan een zwarte/gele/witte sliert uit, waarna de porie zichzelf niet meer kan opvullen. Het uitknijpen van mee-eters kan tevens leiden tot onderhuidse puistjes, vergrote poriën en het verspreiden van infecties. Zelf met je handen uitdrukken wordt daarom ten strengste afgeraden. Andere redenen waarom mee-eters groter kunnen worden en tot gaatjes kunnen leiden is het verouderen van de huid, het verstoppen van de talgklieren en het gebruiken van agressieve huidverzorgingsmiddelen. Als jij nieuwe gaatjes in je huid na mee-eters wil voorkomen, is dan ook mijn eerste tip om deze besproken factoren te vermijden.

Hoe kun je een gaatje na een mee-eter zelf behandelen?

Hieronder bespreek ik enkele effectieve manieren om een gaatje in je huid die is ontstaan na het verwijderen van je mee-eters te minimaliseren. 

1. Was je gezicht voorzichtig

Als je last hebt van gaatjes in je huid door mee-eters dien je de huid voorzichtig te wassen. Gebruik dus milde verzorgingsmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor een acne-gevoelige huid. Zo’n product kun je 1 a 2 keer per dag gebruiken om je poriën te reinigen en te voorkomen dat vuil de poriën vergroot. Als je echter hard te keer gaat en gaat schrobben met verzorgingsproducten, kunnen de gaten vergroten. Het is daarom van belang rustig over je gezicht te wrijven met masserende bewegingen. Zorg bij het reinigen van je huid dat je lauw water gebruikt. Heet water kan namelijk ook de poriën vergroten. Dep je gezicht rustig droog met een schone handdoek als je klaar bent. 

2. Gebruik een exfoliant

Met een exfoliant, zoals salicylzuur, kun je dode huidcellen van de huid verwijderen. Hierdoor zullen de poriën worden gereinigd en wordt voorkomen dat dode huidcellen in de eerste instantie in je poriën terecht zullen komen. Houd hier weer rekening met de gevoeligheid van je huid. Besef dat hard schrobben de gaten groter kan maken. Zorg daarom dat je 1 a 2 keer per week de huid lichtjes scrubt met een product dat de poriën niet irriteert. 

3. Gebruik koud water

Dit is geen definitieve oplossing voor het gaatje in je huid na een mee-eter, maar wel een goede mogelijkheid als je tijdelijk een gladdere huid wil hebben. Dit kan namelijk worden gerealiseerd door je gezicht te wassen met koud water of een koud washandje tegen de gaatjes aan te houden. Dankzij het koude water zullen de poriën sluiten en samentrekken, waardoor zij stakker en minder zichtbaar zullen worden.

4. Gebruik de juiste make-up

Het gebruiken van make-up soorten die ingrediënten bevatten die de poriën verstoppen, zouden je gaatje groter kunnen maken. Het is daarom van belang dat je voortaan gaat letten op het label ‘niet-comedogeen’. Dit betekent namelijk dat er geen ingrediënten in het product zitten die de poriën verstoppen, uitzetten en groter laten lijken. Overigens moet je ook op de labels letten tijdens het uitkiezen van andere reinigingsmiddelen en crèmes die je aanbrengt op je huid.

5. Gebruik zonnebrandcrème

Een andere tip is om voortaan elke dag zonnebrandcrème met SPF 30 te dragen. De zon is namelijk in staat om je huid te beschadigen en dit kan leiden tot poriën die groter lijken. Als je een litteken hebt, kan deze ook erger worden en verkleuren door de zon. Zorg daarom dat je elke dag zonnebrandcrème gebruikt om het gaatje te dichten, zelfs als het buiten bewolkt is.

6. Probeer een vacuüm mee-eter verwijderaar

Om nieuwe gaatjes na mee-eters te voorkomen, is het van belang dat je de poriën op de juiste manier behandelt. Mocht je vaak last hebben van mee-eters, dan kun je overwegen om een vacuüm mee-eter verwijderaar aan te schaffen. Dit is een apparaat dat alle verontreinigheden dankzij vacuüm uit een porie zuigt. Het voordeel hiervan is dat je minder kans hebt op vergrote poriën of beschadiging van de huid. Je dient het dan wel op de juiste manier te gebruiken.

7. Wacht tot de gaatjes vanzelf genezen

Het kan vrij normaal zijn dat er gaatjes in je huid ontstaan na het verwijderen van mee-eters. Er is namelijk een hoeveelheid talg en huidresten uit een porie ontsnapt, waardoor er een kleine lege ruimte is ontstaan. Dankzij het natuurlijke genezingsproces van de huid kan een gaatje na enkele dagen al worden opgevuld. Een gaatje verdwijnt helaas nooit helemaal, omdat het een porie is. Naarmate je ouder wordt, wordt het ook lastiger voor je huid de gaatjes zelf op te vullen.

8. Probeert een serum met retinol

Retinol wordt vaak gebruikt om puistjes en acnelittekens te genezen.  Retinol kan namelijk bijdragen aan het verstrakken van de poriën. Je kunt dus overwegen om een vrij verkrijgbaar retinol middel of recept plichtig retinol middel aan te brengen op de gaatjes. 

Overweeg een professionele behandeling 

Mocht je al lange tijd een gat in je huid hebben in je huid na het verwijderen van een mee-eter en jezelf hier erg aan storen, dan kan een professionele behandeling van een huidspecialist het overwegen waard zijn.

Er zijn dan ook een aantal behandelingen waarbij de gaatjes mogelijk kunnen worden opgevuld en minder zichtbaar kunnen worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een laserbehandeling om de littekens van je mee-eters glad te strijken, middels de aanmaak van collageen te stimuleren. Soms wordt er zelfs een chirurgische oplossing aangeboden aan personen met diepe gaten na mee-eters. De littekens worden dan verwijdert en de wond wordt gehecht. Dit is wel vaak het laatste redmiddel.

Conclusie: kunnen gaatjes na mee-eters volledig worden verwijderd?

Het antwoord op de vraag ‘kunnen gaatjes in de huid na mee-eters verdwijnen?’ is dus nee. Hoewel er een aantal technieken zijn die je zelf kunt toepassen en er een aantal behandelingen zijn die je kunt laten uitvoeren door een specialist, is het vrijwel onmogelijk de gaatjes en poriën volledig te laten verdwijnen. Er bestaat helaas dus geen uitbreide, permanente oplossing. De beste oplossing kan simpelweg zijn je te houden aan een goed huidverzorgingsregime om te voorkomen dat er nieuwe gaatjes in je huid ontstaan.