Site pictogram Mee−eters.nl

Comedonen

Wanneer we het hebben over comedonen spreken we eigenlijk over zwellingen en bultjes die ontstaan zijn op de huid. Ze ontstaan door een verstopping van de poriën of haarzakjes. Het is mogelijk dat deze geheel, of volledig verstopt zitten. Het woord comedonen zal voor veel mensen niet meteen bekend in de oren klinken. Dit heeft alles te maken met het feit dat er in de volksmond vaak naar wordt verwezen als zijnde mee-eters. Heb jij ook te maken met comedonen en wil je graag weten hoe je er vanaf kan komen en hoe je het ontstaan van nieuwe kan voorkomen? Lees dan snel verder, want wij vertellen je alles wat je ooit al hebt willen weten over comedonen of mee-eters.

Hoe worden comedonen veroorzaakt?

Zoals reeds in de inleiding van dit artikel aangehaald worden comedonen veroorzaakt door een verstopping die optreedt in de uitgangen van de poriën die zich in onze huid bevinden. Het eerste wat je dient te weten is dat er zich onder de huid zogenaamde talgklieren bevinden. Deze talgklieren zorgen voor hydratatie waardoor er voor wordt gezorgd dat zowel de huid als de haarzakjes niet uitdrogen. Dit wordt gerealiseerd door het aanmaken van vetten. In bepaalde gevallen kan het voorkomen dat de talgklieren extra worden gestimuleerd. Dit zorgt er voor dat ze meer vetten aan gaat maken die zich zullen mengen met het vuil dat zich in de poriën kan bevinden. De ophoping van dit vet in combinatie met vuil zoals dode huidcellen, zorgt er voor dat er comedonen kunnen ontstaan.

Welke symptomen zijn er verbonden aan comedonen?

Voordat we het gaan hebben over de symptomen van comedonen (als we hier eigenlijk al over kunnen spreken) moeten we zeggen dat het een misverstand is dat deze huidaandoening uitsluitend voor komt bij jongeren die in de puberteit zitten. In principe kan iedereen er mee te maken krijgen. Bovendien kunnen comedonen ook nog eens voorkomen op verschillende plaatsen van het lichaam. Populaire plaatsen waar comedonen vaak van zich laten horen zijn het gezicht en de rug, maar in principe kunnen ze overal opduiken.

Terug naar de symptomen. Wanneer we het hebben over comedonen zal je er rekening mee moeten houden dat je gedurende enige tijd een kleine afwijking zal hebben op je huid. Deze afwijking kan in twee verschillende vormen voorkomen. We onderscheiden de zogenaamde blackheads van whiteheads. In het geval van blackheads hebben we het over open comedonen die beschikken over een zichtbaar aanwezig, zwart puntje. In dit geval is er sprake van een groot aantal oude huidcellen en talg die komen vast te zitten in de uitgang van het haarzakje. De ophoping komt uiteraard in contact met lucht waardoor ze gaat oxideren. Uiteindelijk zal ze uitdrogen waardoor een zwart puntje wordt gevormd.

Hebben we het over whiteheads, dan spreken we over comedonen die ontstaan wanneer het uitvoerkanaal juist bijzonder krap en vernauwd is. In deze situatie is er dan ook geen sprake van een wit bultje. De poriën zijn in deze situatie compleet verstopt.

Hoe comedonen behandelen?

Veel mensen zullen er in eerste instantie alles aan willen doen om het opduiken van comedonen te voorkomen. Het is  vooral noodzaak om er zo snel mogelijk vanaf te komen. Je kan in dit geval verschillende acties ondernemen. We zetten deze graag even voor jou op een rijtje.

Huidverzorgingsproducten

Er zijn op de markt tegenwoordig tal van verschillende verzorgingsproducten terug te vinden die het probleem van comedonen snel en efficiënt weten aan te pakken. Vooral wanneer het gaat om het mild optreden van comedonen kan het reeds volstaan om bij de drogisterij een bepaalde scrub of een gezichtsreiniger in huis te halen. Bij bepaalde drogisten zijn verder ook speciale strips verkrijgbaar die het probleem eveneens kunnen oplossen.

Geneesmiddelen

Er bestaan op vandaag niet alleen speciale verzorgingsproducten, je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van geneesmiddelen. Deze medicijnen kunnen evenwel uitsluitend worden gebruikt wanneer er sprake is van comedonen die echt aanzienlijk zijn ontstoken. Het nemen van medicijnen tegen mee-eters of comedonen wordt in ieder geval niet aangeraden zonder eerst even contact op te nemen met de huisarts.

Verwijderen van comedonen

Wanneer je snel en eenvoudig verlost wil worden van de comedonen op je lichaam kan je er uiteraard ook gewoon voor kiezen om deze te verwijderen. Dit kan door middel van een speciale mee-eter lepel zoals bijvoorbeeld de Nippes Comedonendrukker. Het verwijderen van comedonen met behulp van een dergelijke lepel is in ieder geval veel veiliger dan ze gewoon met de vingers uit te drukken. Op die manier loop je namelijk het risico dat er vuil in de wonde terecht komt waardoor deze kan gaan ontsteken. Een pijnlijke puist is dan niet zelden het gevolg.

Mobiele versie afsluiten