Steenpuisten

Als mens kunnen we met tal van vervelende aandoeningen te maken krijgen. De meeste van deze aandoeningen mogen dan vrij onschuldig zijn, dat wil daarom nog niet zeggen dat we er geen hinder van kunnen ondervinden, in tegendeel. Neem nu bijvoorbeeld steenpuisten. Natuurlijk heeft niemand ze graag omdat ze er gewoon niet mooi uit zien, maar dat is niet alles. Steenpuisten kunnen namelijk ook flink pijn doen, vooral wanneer je bijvoorbeeld voor je werk strakke kleding moet dragen. Daar komt bij dat mensen regelmatig met deze vervelende aandoening te maken krijgen.

Gelukkig bestaan er mogelijkheden om de kans op steenpuisten zoveel mogelijk te beperken. Krijg je er toch één en wil je deze zo snel mogelijk weg hebben? Ook dat kan, bijvoorbeeld door ze (wanneer de puist “rijp” is) uit te duwen. Vaak spat ze echter na enkele dagen vanzelf open. Hoe dan ook, heb je te maken met steenpuisten of wil je ze graag proberen te voorkomen? Dan kan de informatie op deze pagina je daar ongetwijfeld bij helpen.

Wat is een steenpuist?

Een steenpuist, ook wel een furunkel genoemd is eigenlijk niets meer of minder dan een ontstoken haarzakje. De ontsteking wordt veroorzaakt door een infectie en in tegenstelling tot wat veel mensen de dag van vandaag nog steeds denken is een steenpuist wel degelijk besmettelijk wanneer je deze openbreekt. We komen hier verder op de pagina nog uitgebreid op terug. In ieder geval, steenpuisten kunnen in principe overal op het lichaam verschijnen, maar duiken vooral op in de nek, het gezicht, op de borst en op of tussen de billen. Je dient er rekening mee te houden dat zowel wrijving (bijvoorbeeld door kleding) als vochtigheid het ontstaan van steenpuisten kan bevorderen. De oorsprong van de naam “steenpuist” hoeven we ook niet ver te zoeken. De naam verwijst namelijk naar het feit dat de ontstoken huid erg hard kan worden, volgens sommigen zo hard als een steen!

Klachten bij steenpuisten

Mensen die te maken hebben met een steenpuist herkennen deze over het algemeen erg vlug. De symptomen die er aan verbonden zijn, zijn dan ook vrij eenvoudig waar te nemen. Steenpuisten kenmerken zich altijd door een harde, rode plaats op de huid waar de puist zich voordoet. De plaats ziet er niet alleen rood uit en voelt hard aan, ze doet ook pijn, in het bijzonder wanneer je er op drukt. Net als bij gewone puistjes zal de steenpuist na een aantal dagen voldoende “gerijpt” zijn waarna deze uit zichzelf zal open gaan. Bij het openbarsten zal je verschillende vloeistoffen waar kunnen nemen. Het gaat dan om necrotische prop, gevolgd door etter (eventueel ook met een beetje bloed). Deze vloeistof bevat niet alleen dode witte bloedcellen, maar daarnaast ook de bacteriën die de steenpuist in eerste instantie hebben veroorzaakt.

Besmetting bij steenpuisten

Bovenstaande brengt ons meteen terug bij het feit dat een steenpuist wel degelijk voor besmetting kan zorgen. Veel mensen staan hier niet bij stil, laten een steenpuist gewoon open springen of knijpen ze zelf uit (pas op, dit kan behoorlijk pijnlijk zijn!), maar dat kan er voor zorgen dat omliggende wonden door de bacteriën worden besmet. Het gevolg is dan dat er één of zelfs meerdere nieuwe steenpuisten kunnen ontstaan en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Om te voorkomen dat een steenpuist bij het openbarsten zorgt voor een nieuwe besmetting kan het dan ook interessant zijn om deze af te plakken met een gaasje.

Hoe steenpuisten voorkomen?

In principe geldt voor heel veel aandoeningen aan de huid hetzelfde. Niet alleen steenpuisten, maar ook gewone puistjes of mee-eters kunnen bijvoorbeeld worden voorkomen door een goede hygiëne van de huid. Veel mensen hechten hier niet zoveel belang aan omdat ze er vanuit gaan dat gewoon iedere dag een bad of douche nemen wel volstaat, maar dat is lang niet altijd het geval. De ene persoon heeft nu eenmaal een veel vatbaardere huid dan iemand anders waardoor deze een grotere kans loopt op het krijgen van huidaandoeningen. Hoe dan ook is een goede hygiëne dus in ieder geval essentieel, maar er is meer. Mensen die bijvoorbeeld te maken hebben met een lage weerstand kunnen veel eenvoudiger te maken krijgen met steenpuisten. Zorg er dus met andere woorden voor dat je voldoende rust en dat je probeert om zo gezond mogelijk te eten. Alleen op die manier kan je er namelijk voor zorgen dat je steenpuisten zo goed mogelijk probeert te voorkomen.

Steenpuisten verwijderen

Iedereen mag dan wel bekend zijn met het fenomeen steenpuist, maar hoe moet je deze nu precies verwijderen? Veel mensen denken dat je hem gewoon kan laten openspringen of soms een handje kan helpen, maar eigenlijk is dat niet verstandig. Steenpuisten verwijderen doe je maar beter door met een aantal factoren rekening te houden en wij zetten ze graag even voor jou op een rijtje:

– Laat de steenpuist rijpen

Zoals eerder in dit artikel reeds aangegeven is het belangrijk dat de steenpuist de tijd krijgt om te rijpen. Veel mensen die met een steenpuist te maken krijgen willen er zo snel mogelijk terug vanaf en dat is normaal, maar het vroegtijdig uitknijpen van de puist is vaak niet zo verstandig. De kans dat je de omliggende huid besmet is dan namelijk veel groter dan wanneer hij voldoende tijd heeft gehad om te rijpen.

– Maak gebruik van een gaasje

Om er voor te zorgen dat bij het spontaan openspringen van de steenpuist de omliggende huid niet wordt besmet is het erg interessant om een gaasje op de steenpuist te leggen. Op die manier hoef je nooit te denken dat je te maken zal krijgen met een nieuwe besmetting, al is die kans natuurlijk nooit echt 100 procent uitgesloten. Toch, bij een steenpuist die op het punt staat om open te springen is een gaasje aanleggen beslist geen overbodige luxe.

– Reinigen en ontsmetten van de omliggende huid

Wanneer je er zeker van wil zijn dat de kans op een nieuwe besmetting zo aanzienlijk mogelijk wordt beperkt kan het interessant zijn om de omliggende huid niet alleen te reinigen, maar ook te ontsmetten. Op die manier krijgen bacteriën veel minder kans en wordt het risico op nieuwe steenpuisten sterk vermindert.