Acne

Iedereen krijgt tijdens zijn of haar leven wel eens te maken met acne. Deze verzameling van huidaandoeningen treedt het vaakst op bij jongeren die de leeftijd hebben bereikt van tussen de 14 en 19 jaar. Acne wordt vaak omschreven als jeugdpuistjes, maar in bepaalde extreme gevallen blijven ze op de huid aanwezig tot de leeftijd van 30 jaar. Daarnaast zal de ene persoon er veel meer last van ondervinden dan de andere. Toch, wanneer je acne hebt is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te behandelen. Voor ernstige acne kan je maar beter een beroep doen op je huisarts, maar wanneer je sporadisch wat acne op de huid terugvindt kunnen reinigende middelen voor de huid een goede oplossing bieden. We vertellen je in dit artikel graag alles wat je moet weten over acne en de mogelijke behandelingen er van.

Waar komt acne precies voor?

Acne kan je in principe op je hele lichaam zien opduiken. Puistjes, mee-eters en acne in het algemeen zijn huidaandoeningen die overal kunnen voorkomen, maar wel sterk beïnvloed kunnen worden door diverse factoren zoals vettig eten, een verlaagde weerstand en een aanzienlijk verhoogde talgproductie. Het vaakst wordt acne opgemerkt in het gezicht, op de schouders en op de rug. Vooral wanneer ze op het gezicht voorkomen vormen ze een psychologische barrière voor de persoon in kwestie. Hoewel acne op zich vrij onschuldig is kan ze wel het uitzicht van de huid aanzienlijk beïnvloeden.

Wanneer kan ik acne krijgen?

In principe kan acne altijd de kop opsteken. Wel is het zo dat meisjes deze vorm van puistjes sneller krijgen dan jongens. Bij meisjes ontwikkelen deze zich vaak reeds rond het achtste levensjaar terwijl dat bij jongens pas vanaf de leeftijd van veertien jaar of ouder is. Wanneer acne opduikt bij jongens is dit vaak veel erger dan bij meisjes. Dat heeft alles te maken met het mannelijk hormoon die als het ware een stimulans vormt voor de acne. Daarnaast is het ook belangrijk om er rekening mee te houden dat diverse factoren een directe invloed kunnen hebben op de frequentie en de ernst van de acne. Erfelijke aanleg is slechts één van deze factoren. Over het algemeen is de ergste periode om acne te krijgen tussen het zestiende en negentiende levensjaar. Daarna zijn de meeste jongeren voorgoed van de ergste puistjes verlost. Dat is echter niet altijd zo, jonge mannen kunnen er zomaar tot aan hun dertigste last van ondervinden. Het mag nu reeds duidelijk zijn dat acne dus grote verschillen kan vertonen en sterk afhankelijk is van persoon tot persoon.

Hoe acne voorkomen?

Het is niet altijd mogelijk om acne te voorkomen. Wel is het bewezen dat verschillende zaken uit ons dagelijks leven een niet onbelangrijke invloed kunnen hebben op het verschijnen van acne. Bekend zijn bijvoorbeeld het eten van chocolade en vettige voeding zoals frieten hoewel er wordt getwijfeld aan de juistheid van de resultaten van dit onderzoek welke reeds in de jaren 70 werd gevoerd. In principe wordt het vooral aangeraden om de huid goed te onderhouden en indien nodig vitaminen in te nemen die de talgproductie beperken. Daarnaast kan een scrub helpen om onzuiverheden van de huid te verwijderen, maar ze kunnen de huid ook droger maken waardoor de acne kan verergeren en je er zelfs meer last van zal ondervinden. Het nemen van vitaminen om de talgproductie te verlagen lijkt dan ook de meest voor de hand liggende oplossing en moet er in combinatie met een goede huidverzorging voor zorgen dat de acne tot een minimum kan worden beperkt.

Kan acne behandeld worden?

DeOnlineDrogist.nl

Bij de meeste mensen zal acne na verloop van tijd vanzelf verdwijnen en is er geen speciale behandeling nodig. Reinigende producten voor de huid bieden dan veelal de beste en minst ingrijpende oplossing. Helemaal anders is het wanneer je  last hebt van middelzware of ernstige acne. In dat geval wordt het aangeraden om contact op te nemen met een arts. Ernstige vormen van acne kunnen er namelijk voor zorgen dat er op de plaats littekens verschijnen en dat kan uiteraard niet bedoeling zijn. Heb je dus veel last van acne en wil je hier graag naar laten kijken? In dat geval kan een huisarts, eventueel in combinatie met een dermatoloog voor jou de best mogelijke oplossing uitwerken om je van je acne af te helpen.